Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Връщането на 737 Max в небето няма да е преди края на лятото

На сесията си от 23 май 2019, на която се очакваше да бъдат взети решения относно съдбата на спряния от полети Boeing 737 Max, авиационният регулатор на САЩ FAA не само не взе никакви решения, но дори и не разгледа случая.

На въпрос в тази връзка, изпълняващият длъжността шеф на Федералната Авиационна Администрация (FAA) Дан Елдуел доста витиевато е заявил, че „Единствените планове във времето са да бъде сигурно, че при възстановяването на полетите 737 Max ще бъде безопасен“. С това Елдуел всъщност е потвърдил, че засега няма конкретни планове за връщане на злощастната машина в небето.

Не са особено обнадеждаващи за Boeing и новините от Европейската администрация EASA. По време на своя сесия, Агенцията на Авиационна Безопасност на ЕС (European Union Aviation Safety Agency – EASA) потвърди, че независимо от решенията на FAA, европейската агенция има свои изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, за да може 737 Max отново да лети над Европа и да ползва европейски летища.

На първо място, EASA настоява да проведе собствен анализ и сертифициране на промените в 737 Max. Освен това от EASA настояват да получат ясни доказателства, че пилотите на този тип самолет ще получат адекватно, както теоретично, така и практическо обучение на симулатор.

Според Мишел Берлюзо, авиационен експерт от агенция Air Insight Research, „очевидно връщането в експлоатация на 737 Max ще се простре във времето, и вдигането на забраната в САЩ трудно ще стане преди края на лятото, а в останалата част от света – и месеци след това.“