Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Вероятно откриха останките от малайзийския Боинг 777

Австралийският премиер Тони Абът съобщи пред парламента на страната, че търговски сателити са открили два големи плаващи обекта във водите на океана, на около 2 500 км. югозападно от Пърт.

По-големият обект е с дължина около 24 метра и макар все още да няма потвърждение, твърде вероятно е да се касае за останките на Боинга 777 от полет MH370 на Malaysia Airlines.

Към района са се отправили множество летателни апарати, които да направят визуално разпознаване на откритите обекти, включително специализирани самолети за издирвателно-спасителни операции като P-8A Poseidon от ВМС на САЩ и австралийски AP-3C Orion и C-130 Hercules.

Изключително отдалечения район, в който са намерени предполагаемите останки, съвпада с разпространената през последните дни хипотеза, че е възможно мистериозното изчезване на огромния пътнически самолет да се дължи на бързо разразил се пожар на борда.

Специалисти предположиха, че след излитането е възможно да се е възпламенила гума от предната стойка на колесника. Такова самозапалване би било възможно дори и само от понижено налягане в гумата, след дългия разбег при излитането.

В такъв случай възможно е пилотската кабина бързо да се е напълнила с гъст черен и силно отровен дим, който да е дезориентирал пилотите, а впоследствие да е довел и до загуба на съзнание както на пилотите, така и на екипажа и пътниците.

Междувременно пилотите първо са предприели незабавни действия за промяна на курса към най-близкото летище (което обяснява и засечената от радарите промяна на курса), защото принцип в авиацията е "aviate, navigate, communicate", тоест преди всичко пилотирай и навигирай, а едва след това комуникирай … Това обяснява и защо пилотите не са съобщили по радиото за инцидента. Просто не са имали време преди да изпаднат в безсъзнание …

Такъв пожар обяснява и мистериозното изключване на транспондера, тъй като по-голямата част от електрониката на самолета е концентрирана в помещение под пилотската кабина, което първо е станало жертва на пожара и вероятно голяма част от електрониката бързо е излязла от строя.

Впоследствие, според същите специалисти, пожарът се е самопотушил при зададения набор на височина и ниското съдържание на кислород в околния въздух, а самолетът е продължил полета си по последно зададения на автопилота курс до пълното изчерпване на горивото … Това обяснява и отдалечения район, в който са открити предполагаемите останки.

Разбира се, подобни теории са единствено спекулации, докато черните кутии не бъдат открити и не се установят истинските причини за трагедията.

Update: Тази сутрин изпълнителният директор на Malaysia Airlines е обещал на семействата на пътниците компанията да организира за тях полет до останките, ако бъде потвърдено, че те са от полет MH370.

По информация от световния информационен обмен