Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

SpaceX признаха, че капсулата Crew Dragon е напълно разрушена

Както съобщихме на 22 април, при наземни тестове на катапултната система за капсулата Crew Dragon стана инцидент, който принуди SpaceX да прекрати тестовете. Тогава официалната информация, която SpaceX разпространиха беше, че не е станала експлозия и капсулата не е разрушена.

Две седмици по-късно обаче, на 2 май 2019 от компанията съобщиха, че всъщност експлозия е имало и в резултат на това капсулата е напълно разрушена.

По твърдения на вицепрезидента на компанията Франк Кьонигзман, проблемът не е бил свързан с работата на самите ракетни двигатели, които е трябвало да отделят капсулата от ракетата носител, а в процедурата по стартирането им.

Проблемът е възникнал след като първо успешно е била проведена серия от тестове на малките направляващи ракетни двигатели Draco. В следващата фаза е трябвало вече да се пробват и осемте мощни двигателя SuperDraco, всеки един с тяга от по 8 тона. Тогава, преди още да бъдат стартирани самите двигатели, се е случило нещо непредвидено, което е предизвикало експлозия и разрушаване на капсулата.

Според Кьонигзман, инцидентът е станал във фазата на подготовка, и преди стартирането на самите двигатели SuperDraco, което не поставя под съмнение качествата на самите двигатели, нито на концепцията за отделяне на капсулата от ракетата носител.

За съжаление, засега още не е известно с колко точно този инцидент ще забави програмата на SpaceX за полети на капсулата Crew Dragon.