Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

NTSB са озадачени и нямат обяснение за авиокатастрофата от миналата неделя в Санта Моника

Националният борд по транспортна безопасност на САЩ (NTSB), натоварен с разследването на всички авиационни катастрофи на територията на САЩ, засега няма разумно обяснение за причините, довели до трагичния инцидент от миналана неделя, когато малък бизнес самолет Cessna Citation CJ2, след кацане на летище Санта Моника в Калифорния, се вряза в хангар и се запали, убивайки четиримата пътници на борда.

Както записите от радиообмена, така и свидетелства на очевидци сочат, че полетът на реактивния бизнес джет от Айдахо до Санта Моника, както и заходът за кацане и самото кацане на писта 21, са протекли съвсем нормално, когато съвсем неочаквано, преди края на пистата, самолетът завива вдясно и се врязва в летищен хангар.

Вследствия на удара възниква огромен пожар, а конструкцията на хангара се срутва върху горящия самолет.

Пътувалите в самолета, бизнесменът Марк Бенджамин, неговият по-голям син и още две жени, са загинали на място, а на пожарникарите са били нужни цели 36 часа за да потушат пожара и да стигнат до телата на загиналите.

Както се вижда от снимката, хангарът, в който се врязва реактивния самолет, е доста встрани от пистата и едва в нейния край, което буди недоумение относно причините за катастрофата, предвид това че според очевидци кацането изглеждало съвсем нормално и едва в края му пилотът е изгубил контрол над машината. Мистерията се подсилва и от факта, че всичко се случва при перфектни метеорологични условия и добра видимост.

По мнение на неназовани специалисти, възможно е реверсивните клапи на двигателите да не са сработили и вместо да спрат самолета, да са го ускорили. За съжаление, малко вероятно е причината да се установи със сигурност, защото вследствие на пожара останките от самолета са напълно овъглени. 

В момента разследването на NTSB е спряно поради прекратеното от Конгреса финансиране на всички правителствени организации в САЩ, след спрения във вторник държавен бюджет. 

По информация от flyingmag.com