Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

NASA тестват гъвкаво крило с променлив профил

В същност, съществуващата отдавна механизация на крилото, изразяваща се в предкрилки, задкрилки и клапи, по същество вече прави профила променлив.

Новото тук обаче е, че благодарение на ново покритие, крилото вече няма да има така характерните за конфигурации при излитане и кацане остри ръбове в краищата на клапите или пролуки между спуснатите клапи и крилото. 

Крилото, покрито с FlexFoil, ще бъде гладко и без никакви остри ръбове или процепи, независимо дали предкрилките, задкрилките и клапите са спуснати или не.

Програмата, в рамките на която се разработва новото гъвкаво покритие на крилото, се нарича Adaptive Compliant Trailing Edge (ACTE) и е съвместен проект на NASA и Щатските ВВС.

Засега системата е инсталирана на един бизнес джет Gulfstream III и тестовете са в ход. Ако всички тестове в реални полетни условия протекат добре, очаква се новата система да навлезе масово в производството както на цивилни, така и на военни самолети, защото новото гъвкаво покритие води до съществено подобряване на общата аеродинамика на крилото, от което следват както повишена горивна ефективност, така и съществено намаляване на аеродинамичните шумове в специалните полетни режими.

Предвижда се дори възможност гъвкавото покритие FlexFoil да бъде инсталирано и на самолети, които вече са в експлоатация.

По информация от nasa.gov
Снимка: NASA