Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

NASA окончателно насрочи първата пилотирана космическа мисия на SpaceX

От NASA съобщиха, че вече е насрочен стартът на първата изцяло американска пилотирана космическа мисия, след прекратяването на полетите на Совалките.

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX ще стартира точно в 4:42 часа EDT (Северноамериканско източно време – 8:42 по Грийнуич или 11:42 българско време) на 27 май 2020. Ракетата носител ще излети от легендарния ракетен комплекс 39А на Космическия център Кенеди във Флорида, откъдето са излетели десетки успешни американски космически мисии, включително и полетът на Аполо 11 до Луната.

На борда ще са астронавтите Робърт Бенкен (Robert Behnken) – командир на мисията, и Дъглас Хърли (Douglas Hurley), който ще изпълнява ролята на главен пилот и борден инженер.

И двамата астронавти са с богата космическа биография и с по два полета на американските космически совалки. Робърт Бенкен е летял с мисиите STS-123 през март 2008 и STS-130 през февруари 2010, а Дъглас Хърли с мисиите STS‐127 през юли 2009 и STS‐135 през юли 2011.

“Започва нова ера в космическите полети, се казва в комюникето на NASA, когато американски астронавти отново ще излитат с американски ракети от американска земя.”

Технически, Crew Dragon е способен да остане в орбита цели 110 дни, но точната дата на която корабът ще се върне на земята, тепърва ще се уточнява на базата на програмата на Международната космическа станция (МКС) и степента на готовност на екипажа на следващата Космическа мисия на многократно използваемия комплекс Crew Dragon.