Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Lockheed Martin разкриха свой проект за хиперзвуков самолет SR-72

Очевидно на път е да се роди наследника на знаменития SR-71 Blackbird, който още от създаването си през 1964 е най-бързият самолет в историята на авиацията.

Инженерите от развойната лаборатория Skunk Works на Локхийд Мартин най-накрая разкриха плановете си за новия хиперзвуков самолет с кодовото наименование SR-72. Новият SR-72 ще лети с крейсерска скорост Mach 6, тоест два пъти по-висока от скоростта на своя предшественик SR-71 Blackbird (способен на Mach 3).

Както и при SR-71, и тук основният проблем са били двигателите, защото на подобни скорости са способни единствено ракетни двигатели като тези на North American X-15. В случая със SR-72 обаче, инженерите от Skunk Works, в сътрудничество с колегите си от Aerojet Rocketdyne, са конструирали проточен двигател, който е някаква комбинация от стандартна турбина и ракетен двигател, способен в крайна сметка на скорости до Mach 6.

Тук инженерите очевидно са ползвали опита си от тестовете на безпилотния Falcon HTV-2, който при един от тестовете достигна Mach 20, а обшивката му се нагря до 1927 градуса по Целзий.

Нека припомним, че обикновените турбореактивни турбини имат сериозен проблем при скорости над Mach 2. Двигателите на SR-71 използваха изключително сложна система от конуси на въздухозаборниците в комбинация с клапи, предотвратяващи т.нар. "помпаж". При новия SR-72 ще се ползва качествено нова концепция, която обаче все още не се разкрива в детайли.

Планира се демонстрационен и тестов модел на новия SR-72 да полети до 2023, като самолетът ще е по-малък от сегашния F-22 Raptor и ще бъде "опционално пилотируем", тоест ще може да оперира както с пилот на борда, така и в безпилотен режим. Очаква се SR-72 да бъде взет на въоръжение до 2030.

По информация от aviationweek.com