Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

FAA ще разследва каскада със смяна на самолетите в полет

Широко рекламираната и изпълнена миналата неделя каскада на Red Bull, наречена Plane Swap (смяна на самолетите), се провали, поне наполовина.

Каскадата се състоеше в това, два леки самолета Cessna 182 да бъдат въведени във вертикално пикиране, а оборудваните с парашути пилоти да напуснат машините си и в условията на свободно падане да се опитат да си разменят местата в самолетите.

Участници в каскадата бяха пилотите и парашутисти Люк Айкинс и Анди Фарингтън, които набраха височина от 12000 фута (около 4000 метра) с двата специално подготвени Cessna 182 над пустинята в Аризона. Подготовката на самолетите основно се състоеше в оборудването им с огромни въздушни спирачки, които пречеха на самолетите да наберат опасно висока скорост при вертикалното пикиране, в което ги бяха поставили двамата пилоти, преди да ги напуснат. Разбира се, и двамата мъже бяха с парашути.

„Половината“ от каскадата премина успешно. Единият от двата останали без пилот самолети беше успешно застигнат от свободно падащият парашутист от другия самолет, и веднъж на борда, той пое управлението и успя без проблем да приземи машината.

За съжаление, другата половина от каскадата не премина както беше предвидено. След като пилотът напусна втората Цесна, празната машина премина от пикиране в гръбен свредел и излезе от контрол. Естествено, за парашутиста който трябваше да я „догони“, стана напълно невъзможно да влезе в безразборно въртящия се самолет, и той беше принуден да се приземи под купола на парашута си. Въпреки че самият самолет също се приземи под купола на спасителен парашут, той посрещна земята с носа си и претърпя тежки щети.

Най-важното обаче е, че и двамата участвали в каскадата пилоти са невредими.

Освен че наполовина се провали, каскадата и последвалата самолетна катастрофа раздразниха Федералната Авиационна Администрация (FAA), която заяви, че „ще проведе разследване на опита за размяна на самолети Red Bull в неделя вечер в Аризона“.

В петък FAA отхвърли искането на организаторите на каскадата временно да освободят участниците от действието на федералните разпоредби, свързани с безопасната експлоатация на самолет. FAA мотивира отказа си с това, че подобна каскада не би представлява обществен интерес.

Така се оказа, че двамата пилоти Люк Айкинс и Анди Фарингтън, които всъщност са и братовчеди, са изпълнили каскадата на своя глава, без „благословията“ на FAA, и не е изключено това да им струва пилотските лицензи, поне временно.

Да припомним, че наскоро FAA отне пилотския лиценз на пилота и ютюбър Тревър Джейкъб, който на 24 ноември 2021 напусна самолета си и се приземи с парашут, претендирайки че е получил авария. Както обаче по-късно се оказа, Тревър Джейкъб е инсценирал тази „авария“ и разбил самолета си единствено с цел заснетото от четири камери видео да спечели популярност в Youtube.

Интересно би било и да напомним, че Люк Айкинс – единият от двамата участвали в каскадата „Plane Swap“ и този, на когото каскадата „му се получи“ – е един от най-опитните парашутисти на света с над 18 000 парашутни скока зад гърба си. Той стана световно известен през 2016, когато скочи от височина 7600 метра без парашут, като от свободно падане се приземи в специално подготвена за целта мрежа.