Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

FAA спря доставките на бира по въздуха :-)

Местна пивоварна в Минесота пусна своя реклама в Youtube (вижте по-долу), в която се вижда как безпилотни радиоуправляеми хеликоптери доставят каси бира на рибарите в близкото замръзнало езеро. Чудесна идея, изцяло в съзвучие с модерните напоследък приложения на безпилотните летателни апарати, но … лош маркетингов ход!

Почти веднага след като рекламата била разпространена, пивоварите получили нареждане от FAA (Федералната Авиационна Администрация на САЩ) незабавно да прекратят тази практика, тъй като засега в САЩ ползването на безпилотни летящи апарати за комерсиални цели е забранено.

Напоследък в САЩ приложението на радиоуправляеми хеликоптери за всякакъв род услуги е станало изключително модерно и FAA вече не смогва да спре всички "мераклии" да се ползват от това удобство.

Така, наскоро бяха спрени безпилотни машини, правещи аерофото снимки, въздушна реклама и доставки на пици. Да припомним и че самите Amazon.com планират създаване на мрежа от центрове за доставки на книги чрез безпилотни радиоуправляеми хеликоптерчета.

От FAA са заявили, че комерсиалното използване на безпилотни летателни апарати в САЩ вероятно ще бъде разрешено, но не и преди да бъде ясно регламентирано, което се очаква да стане не по-рано от 2015.

По информация от flyingmag.com