Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

FAA разследва ютюбър за инсценировка на авиокатастрофа

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) е започнала разследване на авиокатастрофата на Тревър Джейкъб от 24 ноември 2021, която той засне с множество камери, а Youtube видеото му към днешна дата вече е натрупало близо милион и половина гледания.

Във видеото, което можете да видите под тази статия, бившият състезател по сноуборд и настоящ ютюбър лети със своя малък самолет Taylorcraft BL-65 когато, по негово твърдение, получава отказ на двигателя и е принуден да скочи от самолета с парашут.

Останалият без пилот, но накачулен с камери самолет, пада в гориста местност, а спусналият се с парашут „герой“ се спасява и дори се добира до катастрофиралия си самолет.

Както става ясно от мненията на немалко пилоти обаче, много неща във видеото предизвикват основателни съмнения, че всъщност всичко е инсценировка.

Така например Тревър Джейкъб „предвидливо“ е оборудван със спортен парашут – нещо напълно непривично при подобен род полети. Дори когато пилотите (рядко) решават да се оборудват с парашут, това е специален тип лек и пригоден целта спасителен парашут, а не много по-тежкия и обемист спортен парашут като този на Тревър.

Вторият съмнителен елемент във видеото е реакцията на пилота при отказа. Както се вижда, Тревър Джейкъб не само не изглежда никак учуден, че двигателят му угасва, но дори не си дава труда да установи какъв е проблемът и не прави дори опит отново да запусне двигателя, макар че очевидно има достатъчно височина за да направи такива опити.

Освен това, във видеото липсват кадри в които да се вижда положението на магнетите и лостовете за управление на двигателя в момента на отказа, а това със сигурност са първите неща, които всеки пилот би проверил ако двигателят му угасне в полет.

Много пилоти също твърдят, че във видеото под самолета ясно се вижда широко и чисто пространство, на което пилотът би могъл без проблем да опита аварийно кацане с много шансове за успех с такъв тип самолет. Вместо това, „ютюб героят“ директно напуска самолета, сниман от най-малко две камери, а „екшънът“ продължава.

Както по време на свободното падане, така и след отварянето на парашута, Тревър не забравя периодично да насочва камерата към лицето си за да се види ясно героичното му изражение, а след приземяването не пропуска да заснеме в едър план и няколкото драскотини, причинени от храстите, в които се приземява. Както се вижда във видеото, цялото „повествование“ нататък е изпълнено с драматизъм, който на моменти изглежда меко казано преигран.

Разбира се, Тревър Джейкъб е бил задължен да докладва за инцидента пред FAA, което той прави няколко дни след инцидента.

От FAA обаче не са особено убедени, че инцидентът е бил реален, а не инсценировка. Ако авиационния регулатор установи, че инцидентът е бил предизвикан нарочно, пилотът ще бъде подведен под отговорност за „небрежно и необмислено управление на самолет“ (careless and reckless operation of aircraft), което може да струва на пилота по-скъпо от парите и славата, добити чрез Ютюб видеото.

Всеки е в правото си да се прави на Ютюб герой, но когато в подобни изпълнения въвличаш цялата авиационна администрация на САЩ, вероятно е добре да премислиш действията си по-внимателно.

Но дали пък целта на „героя“ не е била точно тази – да се прочуе като занимава със себе си цялата FAA?

Споделете в ...