Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

FAA официално алармира ICAO за неспособността на пилотите да управляват ръчно

Федералната авиационна администрация на САЩ FAA е изпратила официален доклад до Международната организация за цивилна авиация (International Civil Aviation Organization – ICAO) в който обръща внимание на проблема с прекалената зависимост на пилотите от автоматизираните системи на самолетите, и прогресивно намаляващите им способности за ръчно управление в случаи на критични ситуации и откази на автоматиката.

„Когато автоматичните системи престанат да работят, се казва в доклада, пилотите нямат достатъчно опит, не са добре обучени, и нямат необходимите умения за ръчно управление на самолетите“.

„Пилотите са станали прекалено зависими от автоматизираните системи на самолетите, и или не усвояват достатъчно добре уменията за ръчен пилотаж, или постепенно ги губят.“ продължава доклада.

В основата на проблема, според доклада, стои изискването на повечето авиокомпании пилотите да ползват автоматизацията в почти всички фази от полета. От своя страна, степента на автоматизация при съвременните самолети е стигнала дотам, че в случай на проблем тези системи претоварват пилотите със звукови и визуални аларми, което често ги обърква и им пречи да приоритизират действията си за решаване на проблема.

Едно сравнително скорошно доказателства за това беше катастрофата от 6 юли 2013 на Boeing 777-200ER в полет от Сеул да Сан Франциско на авиокомпания Asiana Airlines.

Тогава, при кацане с визуален заход при ясно време на летището в Сан Франциско, изпълняващият кацането капитан Ли Канг-Кук несъзнателно изключва автоматичната тяга (auto throttle) което довежда машината до загуба на скорост на метри преди пистата. Самолетът се удря в прага ѝ, разцепва се на две и се запалва.

За щастие, повечето от пътниците оцеляват, но при разследването впоследствие става ясно, че въпреки своите над 9000 часа нальот, всъщност това е било едно от първите реални визуални кацания на капитан Ли Канг-Кук на този тип самолет.