Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

F-16 прехвана самолет нарушител над митинг на Тръмп

Изтребител F-16 от Щатските ВВС беше вдигнат по тревога за да прехване неидентифициран самолет нарушител, летящ в забраненото за полети въздушно пространство около предизборен митинг на Доналд Тръмп.

Инцидентът е станал вчера, 28 октомври 2020, в около 14:00 часа местно време над градчето Булхед сити, в щата Аризона. Самолетът, чиито цели и до момента остават неизвестни, е навлязъл във временно забраненото за полети въздушно пространство и не е отговарял на опитите за връзка с него от наземните диспечери.

В резултат на това, от Североамериканското въздушно командване NORAD (North American Aerospace Defense Command) са изпратили изтребител F-16, който е прехванал нарушителя и е изстрелял топлинни сигнални ракети (flares), след което е ескортирал нарушителя извън забранената зона. По принцип тези ракети служат като топлинни капани за защита на изтребителя и са предназначени да отклоняват приближаващи самолета вражески ракети с топлинно насочване.

Нека припомним, че като действащ президент, заедно с Доналд Тръмп, по протокол се придвижва и цял „балон“ от предохранителни мерки, сред които е и забраната за въздушни полети около личността с кодово название POTUS (President Of The United States). С такива привилегии, естествено, не се ползва другият претендент за следващия президентски мандат Джо Байдън.

Както се вижда във видеото, самият Тръмп, който в момента произнасял реч, реагира на рева от изтребителя с думите „обичам този звук“, а когато се появяват сигналните ракети добавя „Ооо, вижте това! Той прави малка демонстрация на своя президент“ …Снимка: Wikimedia