Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Eurowings, дъщерна фирма на Lufthansa, обяви несъстоятелност

След като още през 2017 Air Berlin, друга дъщерна компания на Lufthansa Group, обяви фалит, проблемите около кризата с COVID-19 взеха още една авиационна жертва от Германия – авиокомпанията за регионални полети Eurowings.

Всъщност, както много други големи компании, Lufthansa Group отдавна имаха сериозни проблеми с нискотарифните си конкуренти като Ryanair и easyJet. Оказа се обаче, че въпреки многото промени, които авиационния конгломерат опита да въведе за да парира ударите на нискотарифните компании, те не бяха достатъчни за да се спасят по-малките регионални оператори, а окончателният удар по тях нанесе кризата с COVID-19.

През миналата година Eurowings опитаха да заздравят позициите си на пазара като хомогенизираха авиационния си парк единствено до самолети от фамилията Airbus A320, което трябваше снижи и оптимизира експлоатационните разходи. Това явно не се оказа достатъчно.

В началото на този месец изпълнителният директор на компанията заяви, че Eurowings е спряла от полети около 90% от собствения си авиопарк и е прекратила всичките си договори за лининг на летателни средства. Тази новина вероятно беше вид предизвестие за приближаващия край, който очевидно последва.

Поради невъзможността да се предвиди дали компанията ще намери финансиране за да премине трудния период, се казва в комюнике на ръководството, взехме решение да стартираме процедура по обявяване в несъстоятелност