Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Diamond Aircraft подписаха договор за производството на 19-местен самолет в Русия

Новини от света на авиациятаНа протичащото в момента изложение в Бурже, австрийската самолетостроителна компания Diamond Aircraft подписа с руската Ural Works of Civil Aviation  договор за съвместно производство на двумоторен дизелов 19 местен самолет за малки разстояния (commuter plane). Търсенето в необятния руския пазар за подобен самолет се оценява на поне 200 бройки годишно. Договорът беше подписан на официална церемония (на снимката).

В момента продуктовата гама на Diamond Aircraft не включва модел с подобни характеристики (двумоторен дизелов 19 местен самолет), което значи, че става дума за съвсем нова разработка или дори за модел, чието разработване тепърва предстои.

При подписването на договора, изпълнителният директор на Ростек (фирмата-майка на Ural Works) Сергей Шемезов заяви: "Днес руската авиация, поддържаща полетите на малки разстояния, е в сериозна криза, тъй като не разполага с модерен и качествен самолет на достъпни цени и с подходящи експлоатационни качества. Експлоатираните в момента Ан-2 и L-410 са с много ниска горивна ефективност и високи експлоатационни разходи. Създавайки на принципно нов самолет за тази пазарна ниша, ние ще можем да заменим експлоатираните в момента морално и технически остарели машини."

В началото новият самолет ще бъде изцяло произвеждан и сглобяван в Австрия, но впоследствие псглобяването постепенно ще бъде премествано в Русия, а плановете са дизеловите двигатели за машината изцяло да бъдат произвеждани в производствените мощности на Ural Works в Русия.

Плановете са новата машина да бъде готова и въведена в експлоатация през 2016 г.

По информация от flyingmag.com