Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

COVID-19 „победи“ две от най-емблематичните авиационни събития за 2020

Надали има авиационен ентусиаст, който да не е чувал за Ошкош!

Създаден още в далечната 1953-та в Хейлз Корнър, а от 1970-та преместен в Ошкош, ежегодният авиационен „събор“ в щата Уисконсин неизменно събира както изложители, така и авиационни ентусиасти и фенове от целия свят. За събитието, летището на Ошкош често става дом за повече от 10 000 самолета от всякакви типове, а участниците наброяват стотици хиляди.

Авиационният събор в Ошкош (Oshkosh EAA AirVenture) се организира под егидата на американската асоциация за експериментални самолети (Experimental Aircraft Association – EAA) и много десетилетия вече е най-големият авиационен празник в света.

Събитието в Ошкош обикновено е арена и на впечатляващи въздушни възстановки на епизоди от бойни действия, в които участват както реплики на стари военни летателни апарати, така и възстановени автентични бойни самолети от миналото.

Тази година 68-то издание на събитието беше планирано за периода 20 до 29 юли 2020.

На 1 май обаче, асоциацията за експериментални самолети (EAA) официално съобщи, че във връзка с усложнената обстановка около пандемията от COVID-19, Oshkosh AirVenture за 2020 се отменя, а в сайта на събитието директно се появи покана за 2021.

Друго изключително популярно и много посещавано авиационно събитие в САЩ е националният шампионат за спортна авиация в Рино, Невада (Reno National Championship Air Races).

Това авиационно събитие обикновено се приема като „формула 1 в авиацията“ и в него участват специално проектирани или модифицирани за постигане на високи скорости летателни машини. Често за основа на тези „небесни болиди“ служат изтребители „Мустанг“ от Втората световна война, но нерядко това са и специално проектирани за високи скорости съвременни самолети.

За пръв път това състезание от „формула 1 в авиацията“ се провежда през 1964-та и оттогава всяка година, по затворения и очертан от пилони 5-километров маршрут, на около 30 метра над терена се състезават най-бързите витлови самолети на планетата, а по-дългото – 13-километрово трасе, е отделено за самолети с реактивни двигатели.

В класа „неограничен“ (unlimited class) скоростите, достигани от модифицираните изтребители от Втората световна война, често надминават 400 мили в час (640 км./ч.)

За тази година зрелищното състезание в Невада беше планирано за периода 16 до 20 септември, но преди дни беше съобщено, че заради кризата с COVID-19 състезанието за 2020 се отменя.

Организаторите освен това обявиха, че поради финансови затруднения, сумите за закупените вече билети няма да се връщат, а билетите ще могат да бъдат презаверени за следващото издание на състезанието през 2021 г.