Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing спират производството на 737 MAX, но временно

През последните дни много информационни агенции разпространиха новината, че Boeing спират производството на станалия печално известен модел 737 MAX. Съвсем естествено, тази новина наля вода в мелницата на песимистите, които предричат краха на Boeing в резултат на огромните проблеми, свързани със спирането от полети на серията MAX през миналия март.

Такива „предсказания“ обаче със сигурност са силно преувеличени. Истина е, че от Boeing официално съобщиха, че от януари идната година спират производството на 737 MAX, но ключовата дума тук е „спират“. Именно „спират“, а не „прекратяват“.

Очевидната причина е, че от много време вече новопроизведените Боинги от серията MAX нямаше къде да се складират, а и не можеха да бъдат предадени на новите си собственици поради забраната за полети на типа. В продължение на месеци вече онлайн изданията и социалните мрежи се изпълват със снимки на нови Боинги 737 MAX, паркирани по автомобилни паркинги и летищни рульожки, а бройката им след март, когато бяха спрени полетите, достигна 400! Това, съвсем естествено, нямаше как да продължи дълго.

Затова и производството не само няма да е „поредният удар за компанията“, а по-скоро ще е глътка въздух за Boeing, защото в тези условия новопроизведените машини не само не докарваха приходи, но бяха всъщност генератор на нови разходи.

Никой не бива обаче да си прави илюзиите, че такъв стълб за американската икономика, какъвто е Boeing, толкова лесно ще се предаде. Само в завода в Рентън, Вашингтон, където се произвеждат MAX, са заети над 12 000 работници, а това производство „дава хляб“ и на още поне 600 фирми-подизпълнителки, чийто нает персонал многократно надвишава тази цифра.

В тази връзка от Boeing съобщиха, че тези работници временно ще бъдат пренасочени към други производства, но не и освободени.

Нека само припомним, че към 30 ноември 2019 Boeing имаха списък от потвърдени поръчки за 4 545 боря самолети от серията MAX! Производството „бълва“ по 42 броя нови самолети месечно, а моментът на взимането на решението за спирането му завари завода с най-малко 40 броя започнати и недовършени машини 737 MAX, които така или иначе трябва да бъдат довършени.

Затова и, съвсем очевидно, временното спиране на производството на 737 MAX не само че не може да се разглежда като някакъв удар за Boeing, а по-скоро като глътка въздух, която ще им даде сили да се справят с предстоящото особено сериозно изпитание – новото сертифициране, вдигането на забраната за полети, и връщането към експлоатация на стотиците спрени машини по целия свят, което се очаква след началото на 2020.

Как Boeing ще се справят с тази задача, предстои да видим.