Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing признаха за пропуски в инструкциите и документацията на серията 737 Max

Във връзка с разследването на катастрофата на Boeing 737 max 8 близо до летището в Джакарта, в която загинаха всички 189 човека на борда, от консорциума Boeing признаха, че неочакваното пикиране на машината тогава може да е предизвикано от некоректно функциониране на нововъведена система увеличаване на маневрените характеристики на самолета (maneuvering characteristics augmentation system – MCAS).

Тази система всъщност е въведена за да може своевременно да предпази самолета от срив при прекомерни ъгли на атака. В такива случаи системата рязко променя тримовката на самолета така, че бързо да намали ъгъла на атака, „сваляйки носа надолу“ и създавайки пикиращ момент. При катастрофиралата машина на Lion Air обаче, тази реакция на MCAS е била породена от некоректни показания на датчиците за ъгъл на атака, като така самолетът рязко е пикирал при съвсем нормален полет с нормални ъгли на атака.

Всъщност истинският проблем е в това, че нововъведената система не е била описана в документацията на новата серия 737 Max и не е била включена в обучението, като по този начин пилотите нито са знаели за тази система, нито са били обучавани как работи тя и как да реагират при подобни ситуации.

В свое комюнике Boeing съобщават, че „Системата MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System) е въведена в самолетите 737 MAX за да подобри маневрените характеристики по тангаж при полет с прибрани клапи при увеличени ъгли на атака. Системата управлява стабилизаторите при остри завои с прибрани клапи или други ситуации, при които може да се достигне до прекомерни ъгли на атака. MCAS се активира без намесата на пилота и работи единствено в полет с изключен автопилот и прибрани клапи. Пилотът може да неутрализира (override) системата посредством трим командите от щурвала или централната конзола.“

За съжаление се оказва, че именно последното изречение никъде не е упоменато в документацията и инструкциите за обучение на самолета, което е възможно да е и причината за фаталния инцидент със самолета на Lion Air.