Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing доставиха на Щатските ВВС последния C-17 Globemaster III

На пищна церемония в завода, в който се сглобява изнестния самолет, близо до Лонг Бийч – Калифорния, Boeing доставиха на Щатските ВВС последния C-17 Globemaster III. Така се поставя край в кариерата на тази безусловно успешна военно-транспортна машина.

Засега няма ясни планове каква ще бъде съдбата на на 3000-те работника, които са трудят в тази произведствeна мощност на Boeing, но по всяка вероятност заводът ще бъде закрит до началото на 2015 г.

Кариерата на C-17 Globemaster III започва още в началото на осемдесетте години на ХХ век, когато Boeing спечелват конкурс на USAF за проектирането и изграждането на нов работен кон за транспортните нужди на армията. Първият си полет C-17 прави през 1991 и през времето на производството, продължило повече от 20 години, само за Щатските ВВС са доставени 223 машини.

C-17 е дълъг 53 метра, а крилото е с разпереност 52 метра. Самолетът се задвижва от четири турбовентилаторни двигателя Pratt & Whitney F117-PW-100, които са модификация на Pratt and Whitney PW2040, с които е оборудван "цивилния" Boeing 757. Тези двигатели станаха известни с това, че при включен реверс на земята, могат да задвижат машината на заден ход – особеност, която често пилотите ползват за маневриране по необорудвани площадки. Реверсивната тяга обаче може да се включва и във въздуха, при нужда от можен спирачен ефект в режим на стръмно пикиране.

Екипажът се състои от трима човека – пилот, втори пилот и лоудмастер – а товарът се поема през огромна подвижна рампа в задната част на самолета, способна да поеме включително и танк M1 Abrams. Максималната товароносимост на самолета е 77.5 тона, а размерите на товарния отсек са: дължина 26.82 метра, ширина 5.49 метра и височина 3.76 метра. 

Максималната далечина на полета при последните модификации на C-17 е 5200 км. при крейсерска скорост от 833 км/ч (Mach 0.74). Въздушно-десантният вариант на C-17 може да побере 102 парашутиста с пълното им десантно оборудване, а дори и натоварен може да излита от необработени писти с дължина само малко повече от километър (по-точно 1064 метра).

По информация от flyingmag.com и Wikipedia