Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

American Airlines вече планират полети със 737 MAX преди края на годината

Една от водещите американски авиокомпании – American Airlines – вече е предвидила в разписанието си полети със самолетите Boeing 737 MAX, въпреки че засега забраната за комерсиална експлоатация на този тип машини официално да не е вдигната.

Авиокомпанията е въвела в разписанието си ежедневни полети със 737 MAX от Ню-Йоркското летище Ла Гуардия до Маями, като първият полет по маршрута е предвиден за 29 декември 2020.

American Airlines разполага с 24 самолета Boeing 737 MAX и е втората по брой 737 MAX във флота си, след Southwest Airlines, която притежава 34.

Както е известно, макар че проведоха свои собствени серии от изпитателни полети и сертификационни процедури, засега нито американският регулатор FAA, нито европейският EASA, са дали официално разрешение спрените от полети машини да бъдат върнати в експлоатация.

Очевидно обаче отзивите, получени от Boeing като резултат от сертификационните полети и процедури, са положителни и това не е останало тайна за авиокомпаниите.

Въпреки че тестов полет със 737 МАХ направи лично главният администратор на FAA Стив Диксън, и макар след полета той да заяви „Това, което виждам, ми харесва“, от FAA издадоха още ред предписания за промени в софтуера и окабеляването на самолетите, преди те да бъдат отново сертифицирани.

Откъм Европа сигналите са дори по-обнадеждаващи. Изпълнителният директор на EASA Патрик Ки официално декларира, че вече счита Boeing 737 MAX за сигурен самолет и предрече той да полети комерсиално още преди края на годината. И той обаче не пропусна да добави, че би било добре към двата независими сензора за ъглите на атака, да се добави и трети, дигитален, който да анализира и изчислява ъгълът на атака въз основа на данните от други прибори, включително GPS, скоростомер, висотомер и авиохоризонт.

Кога както американският, така и европейският авиационни регулатори официално ще вдигнат своите забрани, засега остава неизвестно, макар всички да твърдят, че това ще стане преди края на 2020.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!