Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

American Airlines вече планират полети със 737 MAX преди края на годината

Една от водещите американски авиокомпании – American Airlines – вече е предвидила в разписанието си полети със самолетите Boeing 737 MAX, въпреки че засега забраната за комерсиална експлоатация на този тип машини официално да не е вдигната.

Авиокомпанията е въвела в разписанието си ежедневни полети със 737 MAX от Ню-Йоркското летище Ла Гуардия до Маями, като първият полет по маршрута е предвиден за 29 декември 2020.

American Airlines разполага с 24 самолета Boeing 737 MAX и е втората по брой 737 MAX във флота си, след Southwest Airlines, която притежава 34.

Както е известно, макар че проведоха свои собствени серии от изпитателни полети и сертификационни процедури, засега нито американският регулатор FAA, нито европейският EASA, са дали официално разрешение спрените от полети машини да бъдат върнати в експлоатация.

Очевидно обаче отзивите, получени от Boeing като резултат от сертификационните полети и процедури, са положителни и това не е останало тайна за авиокомпаниите.

Въпреки че тестов полет със 737 МАХ направи лично главният администратор на FAA Стив Диксън, и макар след полета той да заяви „Това, което виждам, ми харесва“, от FAA издадоха още ред предписания за промени в софтуера и окабеляването на самолетите, преди те да бъдат отново сертифицирани.

Откъм Европа сигналите са дори по-обнадеждаващи. Изпълнителният директор на EASA Патрик Ки официално декларира, че вече счита Boeing 737 MAX за сигурен самолет и предрече той да полети комерсиално още преди края на годината. И той обаче не пропусна да добави, че би било добре към двата независими сензора за ъглите на атака, да се добави и трети, дигитален, който да анализира и изчислява ъгълът на атака въз основа на данните от други прибори, включително GPS, скоростомер, висотомер и авиохоризонт.

Кога както американският, така и европейският авиационни регулатори официално ще вдигнат своите забрани, засега остава неизвестно, макар всички да твърдят, че това ще стане преди края на 2020.