Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus A320 на авиокомпания Germanwings се разби тази сутрин в Алпите

Самолетът е превозвал 144 пътници и шестчленен екипаж. Няма оцелели от катастрофата. Машината, с бордна регистрация D-AIPX, е била в полет 4U-9525 от Барселона до Дюселдорф, когато се е разбила на около 100 км. северно от Ница.

По първоначалната информация, около 45 минути след излитането от Барселона самолетът е изчезнал от радарите, като пилотите са подали сигнал за бедствие в 10:47 местно време (09:47 по Гринуич) на височина от 6 000 фита (около 1 900 метра). Съвсем очевидно обаче, проблемът е започнал много по-рано, защото практически по средата на маршрута не е нормално машината да се намира само на 1 900 метра надморска височина.

По-късно през деня обаче се разбра, че пилотите не са подавали сигнал за бедствие, а самите диспечери са алармирали властите, след като са загубили връзка с полета. 

В момента тече издирвателно-спасителна операция от френските сили за сигурност. Води се и разследване на причините за катастрофата, които в момента са напълно неясни.

Според Пиер-Анри Бранде, говорител на френското вътрешно министерство, мястото в Алпите, където се е разбил самолета, "предполага изключително трудна и дълга издирвателна операция".

Както се вижда от записа на полета във Flightradar24.com, самолетът излита от Барселона в около 9:00 по Гринуич и съвсем нормално набира височина от 38 000 фита (FL 380 – около 11 500 м.), насочвайки се по маршрута. Приблизително 30 минути след началото на полета (в около 9:30 по Гринуич) обаче машината започва да губи височина и в 9:41 по Гринуич, сигналът от самолета се губи, когато машината е на височина от 6 800 фита (около 2100 м.)

Напълно озадачаващо е защо, според първоначалните данни, пилотите са сигнализирали за проблем едва в 9:47 по Гриуич, при положение че според данните от полета, машината е започнала ненормално да губи височина още в 9:30, тоест повече от 10 минути по-рано … Дори и пилотите да са били в тежка ситуация, 10 минути са предостатъчно време за да се даде сигнал за бедствие по радиото …

Странно в данните от полета също е, че след като машината е започнала на губи височина, пилотите не са променили курса, което би говорило за техническа повреда, последвана от маневра и опит за аварийно кацане.

Според метеорологичната сводка към момента на инцидента, в района е имало облачна покривка с база 1 500 метра и безветрие.

На проведената пресконференция, представител на Lufthansa е информирал, че контактът с машината е изгубен в 9:53 по Гринуич в момент, в който самолетът се е намирал на 6 000 фита, след което машината се е разбила в алпийския склон.

Самолетът последно е бил рутинно прегледан в хангарите на Lufthansa на 23 март в Дюселдорф. Командирът на полета е бил с над 10-годишен пилотски опит и повече от 6 000 летателни часа на различни типове Airbus.

Germanwings е нискотарифна дъщерна компания на Lufthansa. Това е първата авиокатастрофа на територията на Франция, след катастрофата с Конкорд пред 2000 г. Повечето от пътниците в самолета са били немски туристи.

В кръга на любопитното и вероятно странно съвпадение е, че излетелият от Барселона самолет се е разбил близо до малко френско селце с име Барселонет (малката Барселона).

По информация от independent.co.uk, lepoint.fr и flightradar24.com
Снимка: airliners.net