Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus ще ползват опита на птичите ята за да летят „в двойка“

Консорциумът Airbus е подписал споразумение с две авиокомпании и три доставчика на аеронавигационни услуги за проучване на възможностите и комерсиалната приложимост на такава организация на полетите, при която един самолет ще може да „ползва“ спътната струя на друг, с оглед намаляване на своите експлоатационни разходи.

Всъщност този феномен е отдавна известен от света на птиците. Както се знае, ятата птици най-често летят във V-образна формация точно по тази причина – летящите по-назад птици ползват спътната струя от предните, и така облекчават своите собствени усилия при полета.

На практика подобен ефект ползват дори някои шофьори. Отдавна е известно, че ако на пътя достатъчно дълго време се движите близо зад друг автомобил или, още по-добре, зад голям камион, вашият разход на гориво осезаемо ще спадне. Това се дължи именно на така наречената „спътна струя“, или системата от турбулентни вихри, които следват всеки движещ се във флуид обект.

Концепцията на Airbus носи името „Fello’fly“, което е игра на думи и може да се преведе като „Летене с приятел“. Идеята е полетите на два пътнически самолета да се синхронизират така, че в по-голямата част от полета втората машина да лети на определено място в спътната струя на първата, като по този начин се очаква горивната ефективност на задната машина да се подобри с до 10%, а това в комерсиалната авиация е потенциал за наистина огромни икономии.

Самите Airbus рекламират новата си идея като „биомимикрия“ (наподобяване на животинския свят) и обявяват като основна цел на проекта намаляването на въглеродните емисии в атмосферата, но дори и същинската цел да е просто намаляване на разходите за гориво, проектът изглежда обещаващ.

Под споразумението за разработване на проекта, освен Airbus, подписите си са сложили френската авиокомпания Frenchbee, скандинавската SAS, Френската дирекция за обслужване на въздушната навигация DSNA, британската национална служба за управление на въздушния трафик NATS и европейската организация за безопасност на въздушната навигация EUROCONTROL.

Полетните тестове са планирани да започнат още преди края на тази година, като за тях специално са предвидени два Airbus A350. Според Airbus, плановете са концепцията да влезе в комерсиално приложение не по-късно от средата на това десетилетие.