Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus строят завод за сглобяване на A320 в САЩ

Готови са вече над 85% от конзолите на хангара, в който в Щатите ще се сглобява най-продаваният модел на Airbus – A320. Всички специалисти считат, че този ход е голяма победа на Airbus в яростната му конкуренция с Boeing. Производствената мощност на европейския концерн се намира в близост до град Мобайл в щата Алабама (Mobile, Alabama).

Хангарът и цялата инфраструктура се намират на мястото на бившето летище Brookley Aeroplex, а всички проектните и строителн работи се извършват по стриктния екологичен стандарт, наречен LEED (Leadership in Energy & Environmental Design). Така например, всички материали от съществувалите до момента рульожки и ПИК, ще бъдат изцяло рециклирани и ще участват в изграждането на новите писти и рульожки.

Производствената мошност в Алабама ще бъде четвъртия завод на Airbus, в който ще се сглобява бестлелъра на компанията A320. Освен в главния завод до Тулуза, А320 се сглобява още и в Хамбург, Германия, както и в Тянджин, Китай. Новият завод в Алабама ще наеме най-малко 1000 местни висококвалифицирани работника.

По информация от Airbus