Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus регистрираха патент за пътнически седалки в самолет, подобни на седлата на велосипед

Във времената, в които авиокомпаниите се стараят да предоставят все повече комфорт за своите пътници, от Airbus Industries регистрирана патент, в който креслата за пътниците в самолета са заместени от седла, подобни на велосипедните (илюстрацията е взета директно от патентните документи на Airbus).

Така, уплътняването на пътническите салони можело да стигне до недостигнати засега нива, което пък могло драстично да намали цените на самолетните билети …

Според Airbus, подобно "сгъстяване на редиците" би било "добре прието от пътниците, особено при кратките полети". Разбира се, никъде в патентния документ не се говори за сигурност и удобство … Не става ясно как и дали изобщо пътниците при такива полети ще могат да се хранят, нито дори къде и как ще се закрепват обезопасителните колани, спасителните жилетки и т.н.

Макар за авиационната общественост да е ясно, че подобен патент вероятно никога няма да се реализира в практиката, историята много напомня за предложението на изпълнителния директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри от преди около година, за въвеждане на правостоящи места в самолетите при кратките полети. Тогава, както се казва, "падна голям смях" … а сега?

Патентният документ можете да видите тук

По информация от washingtonpost.com