Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus изцяло спира производство за четири дни. Ще търси помощ от държавата.

Вчера от концерна Airbus съобщиха, че спират работа в двете си европейски производствени мощности във Франция и Испания за срок от четири дни. В комюникето се допълва, че това е нужно за да се въведат „строги правила и добри условия за запазване здравето на работниците“.

В този период, продължават от Airbus, ще бъдат осигурени всички възможни условия за отдалечена работа, а там където това не е възможно, ще бъдат осигурени необходимите безопасни условия на труд чрез дистанциране на работниците помежду им.

В производствената мощност на Airbus в Испания, където се произвеждат елементи от опашното оперение на цялата гама Ербъси, са заети 3400 човека. Заводът освен това произвежда и компоненти както за хеликоптерите на Airbus, така и за европейския изтребител Eurofighter.

Много повече хора са заети обаче в завода и централния офис на Ербъс в Тулуза. Там наетите работници и служители са близо 48000, а ако се добавят и работещите за Airbus подизпълнители из цяла Франция, цифрата на свързаните с Airbus работни места достига до впечатляващия брой от 63000 души.

В публикация на агенция Ройтерс се посочва, че ако усложнената ситуация около COVID-19 продължи повече от месец, Airbus вероятно ще изпадне в сериозни затруднения и ще бъде принудена да потърси помощ от държавата. Поне засега за национализация не се говори, а по-скоро се визират държавни гаранции за кредити.

Ситуацията се усложнява още повече от факта, че в момента около 70% от полетите са отменени, а самолетите в експлоатация остават земята по стоянки и хангари. Това се очаква неминуемо да се отрази на платежоспособността на авиокомпаниите, а оттам и на техните поръчки към Ербъс.