Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

A320 кацна на Фиумичино с прибрана дясна стойка на колесника

Снощи на летище Фиумичино до Рим самолет Airbus A320-200 на Alitalia в полет AZ-63 от Мадрид е кацнал аварийно с прибрана дясна стойка на колесника.

Снощи в около 20:10 часа местно време самолетът се готвел за кацане на писта 16L, когато при спускане на колесника пилотите получават аларма, че дясната стойка не е заключена в спуснато положение. След като екипажът преминава през всички възможни чеклисти за действия в такава ситуация, пилотите прелитат ниско над пистата за визуална испекция от земята. Огледът от наземните екипи само доказва опасенията, че дясната стойка не е спусната.

Около 50 минути след първоначалното установяване на проблема, и след като, според инструкциите за подобни ситуации, пистата била покрита с противопожарна пяна, самолетът извършва успешно аварийно кацане само на двете спуснати стойки. При кацането пилотите дори са успели да задържат машината на пистата и никой от 151-та пътници не е пострадал. Всички пътници и екипажа незабавно са били евакуирани през аварийните "пързалки" (на снимката).

Води се следствие по причините за инцидента.

По информация от aeroinside.com