Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

99-годишен ветеран празнува рождения си ден на борда на самолета си от войната

Ветеранът от Втората световна война – полковникът от ВВС на САЩ Дейв Хамилтън – празнува наскоро 99-я си рожден ден, пилотирайки възстановен C-47 (военен вариант на легендарния DC-3), на борда на който през 1944 самият той е участвал в десанта на Съюзниците в Нормандия.

Легендарната близо 80-годишна машина е възстановена от базираната в Оклахома доброволческа организация „Въздушен демонстрационен тим от Втората световна война“ (WWII Airborne Demonstration Team), в хангарите на която се намира не една възстановена въздушна реликва от световната война.

Конкретният възстановен C-47, носещ галеното име „Boogie Baby“, е принадлежал на Кралските военновъздушни сили на Великобритания (RAF) и е участвал в десанта в Нормандия като част от първите полети над окупирана Франция. Целта на тези първи полети е била да спуснат парашутисти в тила на врага, които да инсталират радиомаяци като ориентири за последващите въздушни атаки.

Тогава, както си спомня 99-годишния пилот, 22-годишният тогава Хамилтън е пилотирал един от двайсетте C-47, които късно вечерта на 5 юни 1944 са излетели от военновъздушната база North Witham в Англия. На борда му били 20 парашутисти, като Хамилтън летял на височина от само 800 фута (около 250 метра) над терена – достатъчно малка за да избегне вражеските радари, но все пак достатъчна за да могат да се отворят парашутите на десантчиците.

След като в ранните часове на 6 юни 1944 той спуснал парашутистите, на връщане към Великобритания той намалил височината на полета си до само 150 фута (петдесетина метра) над терена с цел да избегне не само радарите, но и противовъздушната отбрана на нацистите. Разбира се, така той станал уязвим за обикновен картечен огън от земята, и когато кацнал в Англия по самолета му имало повече от 200 пробойни от куршуми. Задачата обаче била изпълнена успешно и поставените радиомаяци свършили добра работа на последвалите 800 самолета C-47, които спуснали 13 000 парашутисти, с което започнало и същинското дебаркиране на Съюзниците.

След войната полковник Дейв Хамилтън временно преминал в гражданската авиация, където освен на цивилни DC-3, летял и на другата авиационна легенда – Lockheed Constellation. През 1950-та е мобилизиран, отново се връща във военновъздушните сили на САЩ и участва в корейската война. Тогава той лети както на бомбардировачи Douglas A-26 Invader, така и на изтребители North American F-86 Sabre. Хамилтън се пенсионира през 1963.

След полета на рождения си ден, при който 99-годишният пилот с широка усмивка лично пилотирал любимата си машина, приятелите му организирали тържество с едно единствено пожелание – отново заедно да празнуват на 20 юли 2022, когато ветеранът трябва да навърши 100 години. Да му го пожелаем и ние …

Снимки: Facebook