Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

96-годишният Чък Йегър съди Airbus

Дори и вече на 96 години, легендарният Чък Йегър още не се страхува да влезе в битка. Този път обаче не въздушна, а съдебна.

Легендарният пилот, първият човек на планетата, преминал звуковата бариера, дава на съд концерна Airbus за това, че през 2017 са използвали името и образа му в тяхна рекламна кампания на хеликоптери, без нито да го питат, нито да му платят за това.

Оказва се наистина, че през 2017 в рамките на рекламна кампания за своя хеликоптер „Racer“, управляващият директор тогава на Airbus Helicopters, а сега и на целия консорциум Airbus Industries Гийом Фори е цитиран да казва, че „70 години след като Чък Йегър преминава звуковата бариера, сега Ербъс преминават ценовата бариера, защото не може да има скорост на всяка цена.“ В подкрепа на това, Ербъс разпространяват и видео, в което Чък Йегър посещава производствените мощности на Airbus.

Още тогава Чък Йегър поискал консорциумът да му заплати 1 милион долара за да ползва името и образа му, но до споразумение не се стигнало. Очевидно сега легендарният пилот ще опита да защити правата си в съдебната зала.