Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

26-годишен младеж преживя 4-часов полет в колесника на самолет

Хората от наземния персонал на летището в Маями вероятно са били доста учудени, когато в кухините за колесника на току-що кацнал Боинг 737-800, открили замаян и дезориентиран, но жив тъмнокос младеж.

Както станало ясно, 26-годишният пътник без билет, чието име не се споменава, току-що е преживял, скрит в кухината на колесника, близо 4-часов полет от Гватемала до Маями.

Самолетът – Boeing 737-800 на American Airlines – e бил излетял от летището в Гватемала Сити в 6:18 часа местно време и кацнал на летището в Маями, Флорида, в 10:06. Това прави близо 4-часов полет, при който според полетните данни самолетът се е издигнал на височина от 33 000 фута (малко над 10 000 метра) и е поддържал крейсерска скорост от 457 knots (846 км/ч), като в този сезон температурата на тази височина обикновено е около минус 60 градуса Целзий.

До момента не е ясно как „пътникът“ е успял да преживее 4 часа в тези условия, като се има предвид и че съдържанието на кислород във въздуха на морското равнище е над 20%, а това на 10 000 метра е под 6%, и се счита че кислородно съдържание под 10% обикновено е с фатални последици.

Мистерията става още по-дълбока и от факта, че за разлика от повечето други самолети, кухините на основния колесник при Боингите от серията 737 са отворени, тоест при тях липсват обичайните „капаци“, които да затварят тези кухини в полет. С други думи, през целия полет младежът е бил под почти прякото въздействие на екстремно ниските температури.

Интересното е, че в проучване проведено от FAA (Федералната авиационна администрация на САЩ), от 11 анализирани подобни случая, само 6 са били фатални, а 5 от „пътниците без билет“ са оживели. Според това проучване, общото между оживелите подобно премеждие е било, че всички са били под 35-годишни, слаби мъже, в добра спортна форма.

С други думи, ако сте по-възрастни и с времето сте понапълнели, вероятно ще е добре да избягвате да пътувате в колесника. 😉