Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

19-годишно момиче излетя за околосветска обиколка с български флаг на самолета

Вчера (18 август 2021) 19-годишната Зара Ръдърфорд излетя от малкото белгийско летище Кортрайк за околосветска обиколка, в която ще направи опит да подобри световния рекорд за най-млада жена-пилот, обиколила света соло. В момента този рекорд се държи от американката Шейста Уейт, която през 2017 година прави подобна соло околосветска обиколка на 30-годишна възраст. Рекордът за най-млад пилот мъж, обиколил света соло, принадлежи на 18-годишния британец Травис Лъдлоу.

Зара Ръдърфорд е с белгийско и британско гражданство, а баща ѝ и майка и също са пилоти. Както ясно се вижда на снимката, на фюзелажа на самолета, с който младата авиаторка ще обиколи света, редом с лога на компании като Virgin, присъства и българското знаме и логото на българска компания. Това е българската технологична компания ICDSoft, която е един от партньорите и спонсори на Зара.

Благодарение на семейството си от пилоти, Зара започва да лети на малки самолети едва шестгодишна, на 11 години прави първия си парашутен скок, а първия си самостоятелен полет на моторен самолет прави едва 14-годишна.

След като наскоро е получила пилотския си лиценз, до момента тя има зад гърба си само около 130 часа самостоятелни полети.

Според плана за полета, тя трябва да прелети над пет континента и 52 страни.

Поради ограничения в далечината на полета на ултралекия си самолет, полетът няма да пресича океаните по най-краткия път, а ще премине над Великобритания, Исландия, Гренландия, Канада, Сащ, Колумбия, след което отново ще се отклони на север към Аляска, и оттам към Русия, Китай, Индонезия, Индия, за да се върне в Белгия през Средния Изток, което се очаква да стане в началото на ноември.

Както може да се предположи, преди да стигне родната си Белгия, в края на полета си Зара трябва да прелети и над България, което е видимо от маршрута ѝ.

Маршрутът на Зара Ръдърфорд

Маршрутът на Зара Ръдърфорд

Младата Зара Ръдърфорд лети на борда на ултралек самолет „Shark“ с максимална излетна маса от 600 кг. Самолетът по принцип е двуместен, но вариантът на Зара е модифициран и второто пилотско място е предвидено за допълнително гориво и багаж.

Машината е изцяло изградена от композити и фибростъкло като структурните компоненти са изградени с ядра от арамид във формата на пчелни пити (aramid honeycomb core).

Самолетчето се задвижва от един двигател Rotax 912 S с мощност 100 к.с. Максималната скорост, която не бива да се надвишава (VNE) e 333 км/ч, оптималната крейсерската скорост е между 250 и 270 км/ч, а сривната скорост при спуснати клапи е само 64 км/ч.

Разходът на гориво на „Shark“ по каталог е 15 литра на час а вместимостта на стандартните горивни резервоари е 100 литра. Както писахме обаче, машината на Зара Ръдърфорд е модифицирана и на нея са инсталирани допълнителни горивни резервоари. Затова и не е известно каква максимална далечина на полета може да си позволи Зара в момента.

Според самата Зара Ръдърфорд, полетът ѝ е вдъхновен от легендарната Амелия Ерхард и цели да покаже възможностите на жените пилоти в авиацията, които в момента са не повече от 5% от всички пилоти.

Можете да намерите още много информация за полета и да проследите събитията в реално време в сайта на Зара Ръдърфорд.

Нека ѝ пожелаем успешен полет и щастливо завръщане в родната Белгия.