Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия започна мащабни военни учения в близост до украинската граница

По съобщения на Ройтерс и ИТАР-ТАСС, руските ВВС и противовъздушната отбрана на Русия са започнали мащабни военни учения в своя Западен и Централен военен окръг в близост до границата с Украйна.

В ученията участват над 100 бойни летателни апарата, включително изтребители Су-27, МиГ-31, най-новите многоцелеви руски изтребител-бомбардировачи Су-34 (на снимката), фронтовите бомбардировачи Су-24 и хеликоптери Ми-8, Ми-24 и Ми-28Н.

В маневрите ще вземат участие и самолети-цистерни Ил-78, които ще зареждат във въздуха МиГ-31 и Су-34, увеличавайки така полетното им време до близо 8 часа без кацане, а целите на ученията са "поразяване на наземни и въздушни цели, както и реални и електронни изстрелвания на зенитни ракети".

Според говорителя на руските ВВС полковник Игор Климов, "това е един от етапите в подобряването на взаимодействието на военновъздушните части за 2014 г.", като в изявлението Украйна не се споменава, но всички специалисти са на мнение, че подобна демонстрация на сила в близост до украинската граница не е случайна.