Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Япония представи прототип на свой изтребител от шесто поколение?

Съвсем нов изтребител от последно поколение представиха японците от Nagoya Aerospace Systems Works, част от консорциума Mitsubishi Heavy Industries. Машината се нарича Shinshin X-2 и името й "Шиншин" означава "Духът на сърцето".

Основанието на производителите на новия изтребител да го нарекат от "шесто поколение" се крие в някои особености, които не са застъпени дори и в изтребителите от пето и пето+ поколение.

Така например, наред със STEALTH технологията и векторната тяга, характерни за изтребителите от Пето поколение, Shinshin X-2 е оборудвам и със система, наречена 'Self Repairing Flight Control Capability'. Тази система постоянно следи състоянието на всички системи и агрегати в машината и автоматично коригира поведението на самолета при повреди или нарушения в целостта на машината.

Нова особеност на японския изтребител е и управлението му, което, според производителите, е вече "fly-by-optics". За разлика от познатите ни вече системи "fly by wire", обменът на данни между компютрите и управляващите агрегати се извършва не през конвенционални кабели, а през оптични влакна. По този начин, естествено, се постига много по-високо бързодействие при обмена на данни.

Както е известно, в началото на този век японското правителство планираше да развива военновъздушните си сили чрез закупуване на американския изтребител от пето поколение F-22 Raptor. За изненада на японците обаче, през 2006 правителството на САЩ реши, че F-22 съдържа прекалено много свърхсекретни компоненти за да бъде продаван извън САЩ и забрани износа му. В резултат на това японците бяха поставени пред дилемата с какво да заместят поостаряващите си вече F-15. Съвсем очевидно, отговорът на тази дилема идва с новия, вече чисто японски изтребител Shinshin X-2.

Ето и някои основни данни за машината: дължина 14.2 м, разпереност 9.099 м, височина 4.5 м, максимално излетно тегло: 13 000 кг, двигатели 2 броя IHI XF5-1 с ниска степен на двуконтурност и тяга 49.03 kN. Максимална скорост Mach 2.25, като може да поддържа Mach 1.82 в режим supercruise (без форсаж).

Очаква се новият изтребител да направи първи полет по-късно през този месец.