Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Шеф на easyJet обяви награда „за главата на Airbus“

Основателят на британската нискотарифната компания easyJet и главен неин акционер Стелиос Хаджийоану обяви награда от 5 милиона Паунда (5.6 милиона Евро) за този, който му предостави информация, която да му позволи да развали вече подписан договор с Airbus, според който easyJet се задължава да закупи 107 броя самолети Airbus от сериите A320neo и A321neo.

Договорът е на обща стойност над 5 милиарда Евро, и вероятно клаузите за неустойка от страна на easyJet са доста по-високи от предлаганата от Хаджийоану сума за разтрогването му от 5,6 милиона Евро.

Всъщност борбата на британския бизнесмен от гръцки произход, притежаващ 34% от акциите на easyJet, се води с останалите членове на управителния съвет на компанията, които той няколко пъти нарече „корумпирани мерзавци“, а Airbus квалифицира като „майстори на подкупите“ и не скри подозренията си подписаният договор да е плод на мащабна корупция.

По-рано тази година, с юридически трикове той успя да отложи доставката 24 броя A320neo и A321neo, но това не отмени договора, а само отложи изпълнението му.

Според Хаджийоану, „Този договор е най-голямата заплаха за easyJet и заплашва да доведе компанията до несъстоятелност.“

Наред с „големия джакпот“ от 5.6 милиона Евро, Стелиос Хаджийоану е обещал и по-дребни награди от по 10 000 Евро за всеки, предоставил вътрешна информация от Airbus, която би могла да му послужи като допълнителен коз за разтрогване на злополучния договор.