Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Шеф на easyJet обяви награда „за главата на Airbus“

Основателят на британската нискотарифната компания easyJet и главен неин акционер Стелиос Хаджийоану обяви награда от 5 милиона Паунда (5.6 милиона Евро) за този, който му предостави информация, която да му позволи да развали вече подписан договор с Airbus, според който easyJet се задължава да закупи 107 броя самолети Airbus от сериите A320neo и A321neo.

Договорът е на обща стойност над 5 милиарда Евро, и вероятно клаузите за неустойка от страна на easyJet са доста по-високи от предлаганата от Хаджийоану сума за разтрогването му от 5,6 милиона Евро.

Всъщност борбата на британския бизнесмен от гръцки произход, притежаващ 34% от акциите на easyJet, се води с останалите членове на управителния съвет на компанията, които той няколко пъти нарече „корумпирани мерзавци“, а Airbus квалифицира като „майстори на подкупите“ и не скри подозренията си подписаният договор да е плод на мащабна корупция.

По-рано тази година, с юридически трикове той успя да отложи доставката 24 броя A320neo и A321neo, но това не отмени договора, а само отложи изпълнението му.

Според Хаджийоану, „Този договор е най-голямата заплаха за easyJet и заплашва да доведе компанията до несъстоятелност.“

Наред с „големия джакпот“ от 5.6 милиона Евро, Стелиос Хаджийоану е обещал и по-дребни награди от по 10 000 Евро за всеки, предоставил вътрешна информация от Airbus, която би могла да му послужи като допълнителен коз за разтрогване на злополучния договор.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!