Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Шестте машини, които привлякоха вниманието във Фарнбъроу 2018

Международният авиофестивал във Фанрбъроу, Великобритания, който се провежда веднъж на всеки две години, тази година беше открит на 16 юли и ще продължи до 22 юли 2018. На него се представят последните достижения на авиационната индустрия, не само в областта на цивилната, но и на бойната авиация.

Фестивалът във Фарнбъроу обикновено се превръща в яростно „надскачане“ между Boeing и Airbus, и тазгодишното шоу не направи изключение. Както Boeing, така Airbus през последната година извадиха нови модели, както и имаха някои сериозни придобивки, които ще окажат влияние в бъдеще.

Airbus A220-300

Airbus се представиха със своя „нов“ A220-300, специално проектиран за нишата на 130-160 местните пътнически самолети. Доскоро същата машина беше известна като част от Bombardier CSeries, но след придобиването от страна на Airbus на контролния пакет от Bombardier, машината беше ребрандирана като Airbus A220.

 

Embraer E190-E2

Бразилският производител Embraer пък наскоро продаде контролния си пакет на американския гигант Boeing и представи своя Embraer E190-E2, който се разглежда като пряк конкурент на Airbus A220-300 в битката за този сегмент.

Embraer поставиха акцента върху подобрената горивна ефективност на машината, вследствие на което дължината на полета е увеличена до 2 880 морски мили. Представеният във Фанрбъроу модел вероятно затова бе агресивно декориран с лице на акула.

 

Aston Martin Volante Vision

Интерес предизвика и представянето на автомобилния производител Aston Martin, който представи своя концепция за летяща кола. Volante Vision е триместен луксозен летящ автомобил, с възможност за вертикално излитане и кацане. „Concept Car“-ът е създаден в сътрудничество с Cranfield Aerospace Solutions и Rolls-Royce.

 

Изтребителят Tempest

Изтребител за RAF (Кралските военновъздушни сили) е плод на общите усилия на британските компании Rolls Royce, MBDA, BAE Systems и италианската Leonardo.

Модел на новия изтребител беше представен от секретаря по отбраната Гевин Уилямсън, като за разработката е отпуснато начално финансиране от 2 милиарда паунда и машината е предназначена да може евентуално за замести сега използваните от RAF Eurofighter Typhoon.

 

Дирижабълът Airlander 10

Британската фирма Hybrid Air Vehicles използва Фарнбъроу за да представи своя луксозен дирижабъл и най-голямото в момента в света въздухоплавателно средство – дирижабълът Airlander 10.

Пътническият салон е дълъг цели 46 метра, но ще превозва и обслужва едва 19 пътника, като времетраенето на полета може да продължи до три дни. Проектът, за съжаление все още изживява своите „детски болести“, включително и една катастрофа при тестов полет през август 2016.

 

Boeing 737 MAX

Boeing продължава да „бълва“ бестлесъри, като последният от тях, 737 MAX7, беше представен във Фарнбъроу. Легендарната вече серия самолети за средни разстояния 737 се доразвива със серията MAX, която има съществено подобрена горивна ефективност на пътник, а чакащите поръчки към момента са близо 400.

По материали от CNBC
Снимки: Bloomberg | Getty Images