Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Чешкият самолет L-410 става руски

Новини от света на авиациятаУралската минно-металургическа компания (Уральская горно-металлургическая компания – УГМК) е решила да стане едноличен собственик на производствените мощности, от които излиза известният Let L-410 "Турболет".

Досега същата руска компания беше собственик на 51% от акциите на чешкия завод Aircraft Industries, но сега компанията планира да закупи и останалите акции до 100%.

Известният и у нас Let L-410 е 19-местен двумоторен самолет за близки разстояния, с намален разбег за излитане и кацате (STOL). Първата модификация на модела е видяла бял свет още през 1969 г, но оттогава Let L-410 е претърпял множество преработки и подобрения, в резултат на което през последните десетилетия намира изключително широко приложение както в гражданската авиация, така и като медицински транспорт и за военни цели. L-410 също така широко се използва и като ефективна платформа за обучение на пилоти за гражданската и военно-транспортна авиация.

Последната, модернизирана, версия на L-410 е оборудвана с турбовитлови двигатели H-80, произведени от чешкото подразделение на General Electric, задвижващи високоефективни петлопатни винтове, които позволяват далечина на полета над 1500 км.

По информация от newsru.com
Снимка: Wikkimedia