Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Цивилен беше погрешка катапултиран от изтребител Рафал

На 20 март 2019, при излитане за демонстрационен полет, цивилен гражданин, возещ се като пасажер в двуместен изтребител Рафал, по грешка беше катапултиран от кабината.

Изтребителят е излитал от френската военна база Сен Дизие в рамките на демонстрации, на които са били поканени журналисти и държавни служители. Катапултираният пътник е бил именно от поканените гости, но самоличността му не се разкрива.

След като парашутът на катапултната система се е отворил и пътникът успешно се приземил в близост до пистата, той е бил откаран в болница с травми на гръбнака. Състоянието му е вече стабилно и животът му е вън от опасност.

След инцидента, останалият сам в машината пилот е продължил излитането, направил полет по кръга и кацнал успешно, като единствено е имал леки наранявания по ръцете от счупени парчета от фонара.

Веднага са започнали разследвания както от френското бюро за авиационна безопасност BEA, така и от френската въздушна жандармерия (Gendarmerie de l’Air), чиято цел е да установи причините за този изключително опасен инцидент. Катапултните кресла, инсталирани в самолетите Рафал, са дело на джоинт венчър между френската компания Safran и световно известния производител на катапултни системи фирмата Martin Baker.