Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Хърватите решиха да купят използвани израелски F-16

Хърватският съвет по отбрана реши да приеме оферта от Израел за доставката на използвани F-16. Предстои това решение да бъде одобрено от хърватското правителство.

Хърватският министър на отбраната Дамир Кръстевич заяви, че това е историческо решение за сигурността и суверенитета на Хърватия. 12-те поръчани израелски F-16 ще заместят използваните в момента от Хърватия и отдавна остарели МиГ-21, само 4 от които са в полетна годност.

Първият F-16 ще пристигне в страната преди 2020, а всичките 12 изтребителя F-16 трябва да са на въоръжение в Хърватия до 2022.

Решението за закупуване на израелските F-16 идва след ожесточена борба с оферти от други държави и фирми, сред които, подобно на България, и оферта от Saab за техния Grippen.

Изтребителите F-16, които Хърватия реши да купи, всъщност все още са на активна служба в израелските ВВС, а решението на израелците да ги продадат на Хърватия е част от тяхната програма за превъоръжаване, според която те ще бъдат заместени с изтребители от последно поколение F-35.