Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Хеликоптер Ми-17 се разби снощи край летище Крумово

Около 20:30 часа снощи (11 юни 2018) при изпълнение на тренировъчен полет вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза Крумово загуби височина и падна от около 30 м в близост до летище Крумово.

При катастрофата са загинали командирът на екипажа капитан Пламен Пантилеев и вторият пилот капитан Стоян Неделчев. И двамата са били пилоти с дългогодишен опит. Бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов е бил ранен. Оказана му е незабавна медицинска помощ в УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив и е транспортиран до Военномедицинска академия – София. Състоянието му е стабилно, той е в съзнание и контактен.

Катастрофиралият вертолет е с борден номер 417, машината е влязла в експлоатация в българските ВВС през октомври 1989 г. и е била специално оборудвана за гасене на пожари.

Причините за инцидента засега не са известни. Според свидетелства на очевидци, намирали се на самото летище, „вертолетът се е завъртял и е паднал“, което говори за евентуален проблем с опашния винт, но реалните причини тепърва предстои да бъдат изяснявани от следствието, започнато от Военноокръжната прокуратура в Пловдив.

Вечна памет на загиналите пилоти и съболезнования на близките им …

(Снимка: bTV)