Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Хакери атакуваха компютрите на полските авиолинии LOT

Миналата неделя неизвестен засега хакер е проникнал в компютърните системи на авиодиспечерите от варшавското летище Фредерик Шопен, като направил системата временно неизползваема.

Това принудило администрацията на летището да отмени десет полета и предизвикало хаос, а нормалната работа на системата е била възстановена след часове.

Това е първата известна атака върху компютри, контролиращи полетите, и е причина за сериозни притеснения у специалистите.

Преди месец изследователят на кибер-престъпността Крис Робъртс пусна съобщение в Туитър, в което твърдеше, че по време на полет от Денвър до Сиракюз, е успял да проникне в бордния компютър на самолета през системата за развлечения на пътническото му място, и можел да прекъсне достъпа на гориво до двигателите. Въпреки че по-късно Робъртс постнал съобщение, че това било шега, още същият ден бил разпитан от представители на ФРБ. 

Специалисти твърдят, че подобно проникване в бордния компютър през системата за развлечение е невъзможно, защото двете компютърни системи са физически разделени и недостъпни една за друга. Други специалисти обаче смятат, че последното не било напълно вярно във всички случаи.

Макар обаче тези твърдения на Крис Робъртс да не са доказани, проникването в компютрите на РВД вече е доказан факт, а добре известно е, че през системите за управление на полетите в РВД

По информация от flyingmag.com