Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Френското въздушно пространство днес стачкува …

Публичният сектор в цяла Франция днес, 22 март 2018, е парализиран, след като учители, железопътни и транспортни служители, включително авиодиспечерите, са в стачка. Стачката е обхванала повечето големи френски градове, като освен Париж стачки има и в Ница, Лион и Марсилия. Протестите са насочени против реформите, планирани от правителството на Еманюел Макрон.

Последиците във въздушното пространство на Франция са значителни: Френската Управа на гражданската авиация (Direction générale de l’Aviation civile – DGAC) съобщи, че много полети на чужди авиокомпании към парижки летища като Шарл де Гол, Орли и Бове, ще бъдат отменени.

Air France съобщиха, че 100% от презокеанските полети ще бъдат изпълнени, но положението ще е такова само за 75% от полетите на средни и 60% от полетите на къси разстояния.

EasyJet вече отмениха 104 полета, като засегнати са не само френски дестинации, а също Женева и Базел. Ryanair още не са съобщили за отменени полети, но пък информираха пътниците, че полетите над френското въздушно пространство, включително и тези до Лондон, Барселона и Лисабон, могат да бъдат засегнати.

Wizz Air пък премести полетите си от парижкото летище Бове в брюкселското Шарлероа, като превозва пътниците си дотам с автобуси.