Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Френска компания въвежда 3D принтиране на самолетни структурни елементи

Френската компания Stelia Aerospace наскоро направи демонстрация на възможностите си за производство на едрогабаритни структурни панели за авиационната индустрия, посредством 3D печат.

Както е известно, усилващите структурни елементи на фюзелажа и крилото при съвременните самолети, представляващи „паяжина“ от усилващи ребра, се изграждат от стотици и хиляди части, свързани помежду си посредством специален тип заварки, нитове и сложни сглобки. Подобно изграждане на усилващите елементи от конструкцията на самолетите, освен скъпо, понякога е и недостатъчно надеждно.

От Stelia Aerospace обаче са уверени, че 3D печата дава надеждна и много по-евтина алтернатива на досегашния подход.

В сътрудничество с компанията Constellium aluminum и Висшето техническо училище в Нант, от фирмата създадоха специализиран едромащабен 3D принтер, който е способен да „печата“ едрогабаритни оребрени компоненти от самолетната конструкция от плътен алуминий, без никакви заварки и сглобки.

Технологията е подобна на тази, при която 3D принтерът разтопява пластмаса и така създава пространствена конструкция от този материал. Разликата тук е, че същото се получава вече не от пластмаса, а от алуминий, посредством разтопяването му с волтова дъга по технология, наречена Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM).

От Stelia очакват новата технология да доведе до революция в самолетостроенето, тъй като производството на носещите конструкции така е много по-просто, евтино и надеждно. Освен това, новата технология е практически безотпадна, а произведените по този начин усилващи елементи могат да бъдат и по-леки при същата здравина, вследствие липсата на заварки, занитвания и сглобки.