Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Френската компания Латекоер започна строежа на свой завод край Пловдив

Френската индустриална компания Latécoère (Латекоер), която произвежда компоненти и системи за най-големите производители на самолети – Airbus, Boeing, Dassault и Embraer, планира да започне производство край Пловдив.

На официална церемония за "Първата копка" на завода, в който ще се произвеждат компоненти за вратите и електрически табла за самолетите, присъстваха Лъчезар Борисов, заместник министър на икономиката, Ерик Льобедел, Посланик на Франция в България, Стефан Дьолае, президент на Френско-българската търговска и индустриална камара, Дамиен Лами, регионален директор в Airbus и Тиери Моотс, главен изпълнителен директор в Latécoère.

Инвестицията, която ще възлиза на 11 милиoнa eвpo, трябва да открие 700 нови работни места в пловдивския регион, от които 200 в началото и около 500 впоследствие.

Πлoщтa нa зaвoдa щe бъдe 5 xиляди ĸвадратни мeтpa, a в cлeдвaщитe тpи гoдини фpeнcĸaтa ĸoмпaния щe инвecтиpa допълнително oщe чeтиpи милиoнa eвpo. Toй щe ce нaмиpa в индycтpиaлнa зoнa "Mapицa".

Latécoère разполага със заводи в Бразилия, САЩ и Мексико, а в региона – в Хамбург – Германия, Прага – Чехия, както и в Мароко и Тунис.

През юни компанията обяви стратегически план за преструктуриране 2020, който предвижда инвестиции в страни с по-ниски разходи за труд и закриване на 236 работни места във Франция. Целта на програмата с инвестиции от 100 млн. евро е възстановяване на конкурентноспособността на компанията.