Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Федералната авиационна администрация (FAA) за първи път издаде типови сертификати на безпилотни самолети

Новини от света на авиациятаСпоред специалисти и медии, макар и да засягат два самолета, които по-скоро биха влязли в категорията "авиомодели", тези типови сертификати отварят широко вратите към комерсиалната експлоатация на безпилотни летателни апарати на територията на САЩ.

Нека припомним, че досега всички цивилни безпилотни летателни апарати можеха да летят единствено в категорията "experimental", което изключваше комерсиалната им експлоатация.

Сертифицираните от FAA безпилотни апарати са Scan Eagle X200 и AeroVironment PUMA (на снимката). И двете безпилотни самолетчета са със собствено тегло под 25 кг и разпереност на крилото около три метра, задвижват се от електромотори и излитат "от ръка". Плановете са Scan Eagle X200 да се ползва за проследяване и контрол на полярните ледове в Аляска, а AeroVironment PUMA ще бъде ползвана от енергийна компания за инспектиране и контрол на енергоразпределителното и електропреносно оборудване.

Не е тайна обаче, че и досега ФБР е ползвала същите тези безпилотни апарати за проследяване и контрол при федерални разследвания, а въоръжените сили на САЩ отдавна използват помощта на безпилотни апарати в театри на военни действия като Афганистан, Пакистан, Йемен и Сомалия. Както е известно, Федералната Авиационна Администрация (FAA) е цивилен контролен орган и въоръжените сили, полицейските и разузнавателните служби на САЩ, не са под нейната юрисдикция.

По информация от faa.gov и други източници