Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Три аварийни кацания в Русия за последните два дни. Жертви и пострадали няма …

Само за два дни на територията на Русия се случиха три принудителни кацания, за щастие, без пострадали.

Вчера самолет Canadair CRJ-200 по маршрут Благовещенск – Владивосток е кацнал аварийно на летището в Хабаровск поради, както се съобщава в прес-съобщението, "разхерметизация на пилотската кабина".

Доколкото ни е известно, пилотската кабина на този модел самолети не се херметизира отделно от пътническия салон, поради което най-вероятно се касае за пълна разхерметизация на машината. Кацането е протекло нормално и пострадали няма. На борда са се намирали 29 пътника и тричленен екипаж.

Днес друг самолет на руска авиокомпания, Sukhoi Superjet 100 на Аерофлот, летящ по маршрут Магнитогорск-Москва е кацнал принудително в Челябинск поради (цитираме) "нещатно положение на шасито".

В същност след излитането е сработила аларма, че дясната стойка на основния колесник не е прибрана и заключена. Пилотите незабавно са насочили машината за аварийно кацане на най-близкото летище, където били мобилизирани спасителни екипи. Кацането е протекло без усложнения и всичките 48 пътника и петчленен екипаж на борда са невредими.

Току-що РИА Новости съобщи и за трето принудително кацане в Русия, този път не по технически причини. Самолет Boeing 777 на авиокомпанията Трансаеро по маршрут Владивосток – Москва е кацнал извънредно в Якутск поради започнало по време на полета раждане при бременна пътничка. Машината е кацнала без проблеми и след като 20-годишната бъдеща майка била извозена към близката болница, самолетът е продължил полета си по маршрута.

По информация от РИА Новости и Газета.Ru