Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Тежки инциденти белязаха тазгодишния „Ошкош“

Авиосъборът и авиошоу в град Ошкош, щата Уисконсин, е безспорно най-масовото авиационно събитие в световната авиация.

Авиошоуто е организирано от Асоциацията за експериментални самолети (EAA), базирана в Ошкош. Събитието продължава една седмица, и обикновено започва в понеделник на последната пълна седмица на юли. По време на събирането контролната кула на летището е най-натоварената в света.

За съжаление, тази година съборът в Ошкош беше белязан от поредица тежки инциденти.

Четирима души загинаха, а двама бяха ранени, след като два самолета се сблъскаха във въздуха, а друг се разби в езеро в събота малко преди авиошоуто, съобщиха властите.

Двама души загинаха, когато изтребител от Втората световна война North American Т-6, се разби около 9 сутринта в езерото Уинебаго. Самолетът бързо е изгубил височина от 3000 фута (около 1000 метра), каза бреговата охрана, и се е разбил в езерото.

Други двама души загинаха при отделна катастрофа в събота около обяд, когато хеликоптер RotorWay 162F и жирокоптер ELA 10 Eclipse се сблъскаха във въздуха. Инцидентът е станал в район на регионалното летище Wittman, където се провежда част от събитието, съобщиха организаторите.

Още двама пострадали при инцидента са транспортирани в местна болница и са в стабилно състояние, се казва в съобщението.

Инцидентите се случиха въпреки че организаторите публикуваха стриктни насоки за участниците, които планират да летят на фестивала. Националният съвет по безопасност на транспорта съобщи, че изпраща следовател, който да започне да установява причините и за катастрофите.