Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Татарстан обяви национален траур след като вчера Boeing 737 се разби при кацане на летището в Казан

След като вчера привечер на летището в Казан се разби Boeing 737-500, убивайки всичките 52 човека на борда, днес правителството на Татарстан обяви национален траур.

Подробности относно причините за трагедията все още не са известни, но вероятно причина са лошите метеорологични условия при кацането или техническа неизпревност.

Пилотите са опитали кацане едва при втория заход, но машината се е ударила в пистата, като носовото колело първо е влязло в съприкосновение с терена. Според очевидци, самолетът рязко загубил височина и се ударил в пистата още преди нейния плаг.

Засега основните версии водят по-скоро тъм техническа неизправност, но не се изключва и пилотска грешка, както и лоши метео условия, тъй като при кацането е духал силен вятър, примесен със сняг.

След удара в земята самолетът се е запалил, решавайки съдбата на всичките 46 пасажера и 6-членен екипаж.

Боингът е бил в експлоатация вече 23 години, през които е сменял няколко собственика, сред които и България Еър.

АКТУАЛИЗАЦИЯ: В разпространеното по-късно видео (по-долу) на една от охранителните камери на летището става очевидно, че самолетът съвсем буквално пада и се врязва в земята, което по-скоро говори за сериозна техническа неизправност и почти изключва като причини пилотска грешка или лоши метеорологични условия.