Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Тази година най-старото състезание по аеронавтика завърши в България

Тази година 65-то издание на най-старото състезание по аеронавтика „Coupe Aéronautique Gordon Bennett“ (Купа по аеронавтика Гордън Бенет) завърши с приземяването на победителите рано сутринта на 5 септември в южното българско Черноморие, близо то турската ни граница.

Баща и син Вилхелм и Бенджамин Аймерс (на горната снимка), от третия отбор на Германия (GER-3), спечелиха 65-то „Coupe Aéronautique Gordon Bennett“, след като прелетяха с балон разстояние от 1572.36 км. Екипът прелетя най-далеч по права линия от мястото за излитане в Сен Гален, Швейцария. Те приземиха газовия си балон рано сутринта на 5 септември на българското Черноморие, близо до границата ни с Турция.

Първият отбор на Швейцария завърши втори, с прелет от 1550.32 км, а а вторият екип на Германия стана трети, с прелет от 1512.21 км. Състезанието беше усложнено от факта, че състезателната зона не включваше Турция. Затова пилотите имаха тежката задача да прелетят максимално близо до българо-турската граница, но без да я пресичат. По обясними причини също и не биваше да бъдат пресичани и украинската и беларуската граници.

Да поясним, че състезанието с газови балони „Гордън Бенет“ се провежда за пръв път в Париж през 1905 г. и е най-старото в историята авиационно състезание. Правилата са прости – всички участници стартират от едно и също място, а победители стават тези, които прелетят без кацане най-голямо разстояние по права линия. На борда на балона може да има само двама пилоти.

Характерно за това състезание е, че балоните са по-скоро стандартни – те са пълни с водород, а техният обем е ограничен до 1000 кубически метра. Именно фактът, че всички участващи балони са практически еднакви, прави майсторството в пилотирането и съставянето на стратегия за полета и маршрута толкова важни за победата.

Това е първият път, в който екип от баща и син печелят състезанието заедно. 72-годишният Вилхелм Аймерс е най-опитният пилот в това състезание. Той има зад гърба си не по-малко от 29 състезания (включително тазгодишното) и ги е печелил пет пъти – тази година за пръв път със сина си Бенджамин Аймерс. Освен това опитният пилот има девет сребърни и един бронзов медал. Вилхелм Аймерс е носител и на световен рекорд за продължителност на FAI от състезанието през 1995 г., когато той лети 92 часа без прекъсване. Носител е и на престижната диплома Монголфие на FAI през 1993 г.

След като излетяха миналия петък следобед от градчето Сен Гален в Швейцария, баща и син Eimers прелетяха по границата между Германия и Австрия и продължиха пътуването си през Австрия, Унгария, Сърбия, Румъния и България, където кацнаха край българския бряг на Черно море в 05:35 Източноевропейско време. Те бяха във въздуха общо 2 дни 12 часа и 50 секунди.

В хода на състезанието възникнаха два стратегически варианта. При единия вариант можеше да се лети до Южна Гърция, а при другия – до българо-турската граница. Три балона се насочиха към опцията „Гърция“, докато основната група възприе опцията „Черно море“. Няколко отбора се бореха за първото място до последните минути на състезанието, което в крайна сметка беше спечелено от баща и син Вилхелм и Бенджамин Аймерс.

Снимка: FAI