Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

С-130 на чилийските ВВС изчезна на път за Антарктика

Военнотранспортен C-130 Hercules на чилийските ВВС с 38 човека на борда изчезна снощи от радарите на път за Антарктика. В момента се извършва издирване и съдбата му не е ясна.

Самолетът е излетял от Punta Arenas в 16:55 местно време (19:55 по Гриуич), а контактът с него е бил изгубен в 18:13 местно време (21:13 по Гринуич).

Машината е пътувала към военновъздушната база на остров Кинг Джордж и е изчезнала от радарите над прохода Дрейк, на над 700 км от летището, от което е излетяла.

На борда, освен 17-членния екипаж, е имало военен технически персонал, както и цивилни, част от които са били студенти от Магелановия университет.

Засега не е известна съдбата на самолета, но според данни от ВВС, машината е имала гориво за да лети до 00:40 местно време, което отдавна е отминало. Според същите източници, пилотите на самолета са много опитни и не е изключено да са опитали приводняване.

Водите в прохода Дрейк обаче са известни със силните си течения и огромни вълни, и се счита за малко вероятно в случай на приводняване все още да има оцелели.

В издирвателната операция участват осем самолета и четири кораба, които до този момент не са открили останки от изчезналата машина.

Президентът на Чили Себастиан Пиньера публикува в Туитър, че е „ужасèн от загубата“, което е ясен сигнал, че вероятността да бъдат открити оцелели вече е нищожна.