Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Съюз МС-10 не успя да се скачи с МКС

Днес (11 октомври 2018), в 2:40 местно време (11:40 българско време), от космодрума Байконур в Казахстан беше изстреляна ракетата Съюз МС-10, която трябваше да отведе до Международната Космическа Станция двучленен екипаж – руският командир Алексей Овчинин и американският астронавт Ник Хейг.

За съжаление, минути след изстрелването се получи проблем с един от ускорителите на ракетата носител и космическият кораб не успя да достигне планираната орбита. Комплексът влезе в авариен режим и капсулата с астронавтите започна връщане към земята по т.нар. „балистична крива“, което наподобява свободно падане.

Въпреки повишеният ъгъл на навлизане в плътните слоеве на атмосферата, при което претоварването на екипажа е достигало до 7G, двамата астронавти успешно се върнаха на земята и по първоначални данни са напълно невредими.

Нека припомним, че през април 1979 г. по подобен начин (по балистична крива), след техническа повреда, на земята се връща и екипажът на Союз 33 с българския космонавт Георги Иванов и командира Николай Рукавишников на борда. Тогава, при навлизането в атмосферата, претоварването достига 10G.