Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Стотици полети в САЩ бяха отменени през изминалия уикенд, поради срив в GPS системите

По неизяснени засега причини, през изминалия уикенд навигационните системи на много самолети, оборудвани със системата Rockwell Collins GPS 4000-100, започнаха да дават съобщения за грешки, което принуди някои авиокомпании да отменят полети.

Съобщенията за грешки бяха свързани както с некоректна работа на системата TCAS на самолетите, така и със срив на транспондерите.

Да припомним, че системата TCAS (Traffic Collision Avoidance System) е предназначена да предпазва самолетите в полет от опасно приближаване до други летателни апарати, а транспондерът е устройство, което непрекъснато подава информация към наземните диспечерски служби за позицията на самолета и основните параметри на полета.

По непотвърдени данни, вероятно проблемът се е дължал на грешка в софтуера на Rockwell Collins, защото очевидци твърдят, че по същото време цялостната система за глобално позициониране (GPS) е работела съвсем нормално, поне ако се съди по нормалната работа на GPS в телефоните на засегнати пътници.

Нека поясним, че по принцип в авиацията не се гледа с добро око на навигацията чрез GPS, защото тя се счита все още за недостатъчно надеждна и податлива на манипулации. В практически всички комерсиални полети се ползва класическата навигация, ползваща за ориентири наземни радио маяци (VOR).

Някои от задължителните за съвременните самолети системи обаче не могат да функционират без системата ADS–B (Automatic Dependent Surveillance — Broadcast), която пък от своя страна разчита на данни от GPS-а на самолета. Така например, данните които транспондерите предават на диспечерските радари за позицията на машината, са базирани на данни от GPS, и именно затова те се наричат „вторични радари“, за разлика от военните „първични радари“, които локализират летящия апарат чрез неговото радарно отражение.

Проблемът е засегнал самолети от моделите Bombardier CRJ, както и някои Boeing 737, 717 и 767.

От производителя на проблемната авионика Collins Aerospace са съобщили, че „идентифицирахме технически проблем в някои от наскоро разпространените наши GPS базирани продукти и заедно с нашите клиенти правим всички усилия да осигурим надеждната им и безопасна работа.“