Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Станаха известни още интересни данни около мистерията с изчезналия малайзийски 777

Според новопубликувана информация във Wall Street Journal, изчезналият Boeing 777 на малайзийските авиолинии, вероятно е летял още поне четири часа, след като е изчезнал от радарите.

За това може да се съди от автоматично изпращаната информация от системата ACARS на високотехнологичните двигатели Rolls-Royce Trent 800, която генерира данни за работата на двигателите и автоматично ги изпраща на производителя.

Така, според The Wall Street Journal, производителите Ролс Ройс разполагали с данни, че при полет МН370 самолетът е летял общо пет часа, тоест около четири часа повече от времето, през което той е бил в радарен и радио контакт.

Новите разкрития потвърждават най-често дискутираната засега хипотеза за възможно отвличане на самолета. Това съвпада и с данните, разпространени от малайзийските ВВС, според които след загуба на контакта с наземния контрол, самолетът е завил, а по късно неидентифициран летящ обект е бил засечен от радарите над пролива Малака.

Прости изчисления сочат, че при крейсерска скорост, за тези четири часа Boeing 777 може да е изминал между 3500 и 4000 км.